TV Krant

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Joan Collins - Van glamourgirl tot Dynasty-Dame


'Het uur van de wolf’ werpt een blik op het (Hollywood)leven van Joan Collins. Een spoedcursus over de 91-jarige Britse legende.

Familie

Joan Henrietta Collins werd op 23 mei 1933 geboren in Londen. Haar moeder Else was danslerares, haar vader Joseph concert­promotor met onder anderen Shirley Bassey, Tom Jones en The Beatles als clientèle. Haar (in 2015 overleden) zusje Jackie Collins werd beroemd als schrijfster van smeuïge romans. Joan heeft drie kinderen: zangeres Tara, kunstschilder Alexander en actrice Katyana. Joan heeft ook drie kleinkinderen. Die mogen haar echter geen oma noemen, want dat klinkt te oud. Ze noemen haar Dodo.

Acteren

Haar rol als nymfomane in de erotisch getinte jaren­zeventigfilms ‘The stud’ en ‘The bitch’ (beide gebaseerd op romans van zusje Jackie) maakten Joan al bekend, maar haar echte doorbraak kwam met de serie ‘Dynasty’ (1981), waarin ze haar entree maakte als de sluwe Alexis (nadat Elizabeth Taylor en Sophia Loren de rol afwezen). Het was jarenlang de best bekeken serie op tv, en Joan won er een Golden Globe mee. “Met Alexis stond ik ineens aan de top. Ik vond haar ook leuk om te spelen. Ze was buitengewoon intelligent en een succesvolle zakenvrouw. Alexis werd als bitch afgeschilderd, terwijl ze gewoon een krachtige vrouw is.”

Toekomst

Aan stoppen met werken denkt de inmiddels 91-jarige Joan nog niet. Dat werk bestaat uit meer dan acteren: Joan is ook schrijfster (ze heeft negentien boeken op haar naam staan, waaronder acht autobiografieën), toert regelmatig de wereld over met onewomanshows, zet zich in voor goede doelen (waarvoor ze is geridderd in Engeland) en pendelt tussen haar huizen in Londen, Los Angeles, New York en Frankrijk. “Mensen vragen vaak: Waarom doe je niet rustiger aan? Maar ik doe echt niets wat ik niet leuk vind. Ik heb altijd met enthousiasme en plezier geleefd.”

DINSDAG 02 JULI | NPO 2 | 22.39 uur