TV Krant

Loin des Hommes (2015)


FH_loin_des_hommes.png
Acteur Viggo Mortensen vertolkt de hoofdrol in deze beklemmende Noord-Afrikaanse western, die speelt ten tijde van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. De film is gebaseerd op een kort verhaal van Albert Camus.

Daru (Viggo Mortensen) is leraar op een schooltje in een afgelegen berggebied in Frans-Algerije. Het is 1954 en de Algerijnse rebellen staan op het punt hun bevrijdingsoorlog tegen de Franse overheersers te beginnen. Op een dag krijgt Daru bezoek van politieagent Balducci (Vincent Martin), die een gevangene met zich meevoert. Deze Mohamed (Reda Kateb) heeft zijn eigen zwager vermoord en moet naar het gerechtshof in Tinguit worden overgebracht, waar hem een zeker doodvonnis wacht. Daru krijgt de opdracht om Mohamed daarheen te brengen, ook al staat het hem tegen. Wanneer Balducci is vertrokken, maakt Daru de boeien van de gevangene los. Hij biedt deze een maaltijd en een slaapplaats aan, en geeft hem zelfs de kans te ontsnappen, maar Mohamed staat erop naar Tinguit te gaan. Na een aanval van wraaklustige familieleden van het slachtoffer te hebben afgeslagen, gaan de twee mannen op pad. Onderweg wachten echter talloze problemen, in de vorm van agressieve Franse boeren, Algerijnse rebellen en Franse soldaten.

Spannend middenstuk
De Franse filmmaker David Oelhoffen gebruikt het korte verhaal 'L'hôte' ('De gast') van Nobelprijswinnaar Albert Camus als uitgangspunt voor zijn film. Waar Camus ophield, begint hier echter het spannende middenstuk van de film, waarin de beide hoofdpersonen zich wagen aan de gevaarlijke tocht naar Tinguit. Camus schreef zijn verhaal in de zomer van 1954, enkele maanden voordat de onafhankelijkheidsoorlog in Algerije begon, maar de dreiging hing beslist al in de lucht. Oelhoffen verplaatst het verhaal een paar maanden in de tijd en heeft zo de gelegenheid ook de gevechten tussen de rebellen en het Franse leger een plek te geven. Mortensen (Aragorn in 'The lord of the rings') zet hier op indringende wijze een gelaagd, humaan personage neer, dat gaandeweg een band ontwikkelt met de persoon die aan zijn zorg is toevertrouwd. De persoon van Mohamed is in al zijn lijdzaamheid wellicht nog interessanter weergegeven. Dit verhaal over recht en onrecht, vrijheid en verzet, vergelding en opoffering is vandaag de dag nog even actueel als toen het zestig jaar geleden werd geschreven.