TV Krant

Ice and the sky (2015)


ice_03.jpg

Regisseur Luc Jacquet won de Oscar voor Beste lange documentaire met 'March of the penguins'. In 'Ice and the sky' zien we de 82-jarige wetenschapper Claude Lorius over de polen strompelen. Hij waarschuwt voor de opwarming van de aarde. Winter is coming? welnee.

De eerste (en de laatste) beelden van 'Ice and the sky' tonen het poolijs als een soort maanlandschap. In schaduw zien we een goed ingepakte man die in schaduw op een astronaut lijkt, voorzichtig door de sneeuw stappen. Het is Claude Lorios, 82 jaar die tussen de pinguïns en aan de rand van meedogenloze ijskloven over zijn leven en werk vertelt.

De Franse wetenschapper ging op zijn 23e voor het eerst naar de Zuidpool, waar ze 28 dagen moesten lopen om het basisstation te bereiken. Met veel archiefbeeld zien we delen van de liefst 22 poolexpedities van Lorius tussen snijdende winden van ruim 200 kliometer per uur, temperaturen tot minus 90 graden celsius en het lezen van de Michelin restaurantgids terwijl er nauwelijks voldoende te eten is.

Twee grote ontdekking van de teams van Lorius waren de bergen en dalen onder het 2.000 meter dikke antarctica-ijs en de datering van sneeuw en ijs door de kristallen en luchtbellen. Op het Russische Vostok, het meest afgelegen poolstation, boorde Lorius tot 3603 meter diep en keek op die manier 420.000 jaar terug in de klimaatontwikkeling van de aarde.

Het grootste thema van deze film is logischerwijs de opwarming van de aarde. Lorius waarschuwt daarvoor in tv-uitzendingen waar hij als deskundige optreedt. gek genoeg krijgen we zijn cijfers zelf niet te zien. De documentaire mist daardoor een clou en bouwt niet op naar een grande finale. Het blijft bij onderhoudend acrchiefbeeld en enkele zeer fraaie plaatjes van de oude Lorius tussen onafzienbare velden vol ijs en sneeuw. Mooi, maar niet bijzonder.

Vandaag op TV