TV Krant

L'amour et les forêts (2024)


Scherm_afbeelding_2024-06-17_om_16.41.16.png
Dit Franse relatiedrama start als een romantische film, maar al gauw blijkt de echtgenoot niet te deugen en ontaardt het geheel in een thriller die eindigt in de rechtszaal.

De Franse actrice Virginie Efira, die hier de hoofdrol vertolkt, begint ook in ons land al een aardig bekend gezicht te worden. Sinds haar bijrol in Paul Verhoevens drama ‘Elle’ in 2016 is er vrijwel elk jaar een film met Efira in de Nederlandse bioscopen te zien geweest. Zo was ze onder andere te zien in ‘Le grand bain’, ‘Sibyl’, Paul Verhoevens ‘Benedetta’ en ‘Revoir Paris’. In de boekverfilming ‘L’amour et les forêts’ speelt zij de lerares Blanche Renard. Op een dag wordt Blanche op een feestje aangesproken door de aantrekkelijke Grégoire Lamoureux (Melvil Poupaud) en ze worden dolverliefd. Al snel besluit het kersverse stel te trouwen en te verhuizen naar Metz, ver weg van Blanche’s tweelingzus Rose (ook Efira) en hun moeder (Marie Rivière).

Manipulatief
Na een tijdsprong van zeven jaar blijkt het stel twee jonge kinderen te hebben. Blanche wil na de zorg voor haar peuters weer gaan werken en vindt een baan als lerares. Greg is niet enthousiast, maar ze gaat toch aan de slag, ook al moet ze elke dag een flink stuk met de bus. Geleidelijk wordt Greg alsmaar manipulatiever en controlerender. Hij belt Blanche de hele dag door en gaat haar gangen na. De spanning stijgt en de situatie wordt ronduit onveilig. De film is opgezet als een raamvertelling, waarbij het hele verhaal door Blanche in etappes wordt verteld aan haar advocate. Het thema van deze film past in het huidige tijdgewricht waarin de MeToo-beweging en vrouwenrechten in de belangstelling staan. Een spannend rechttoe rechtaan verhaal zonder al te veel poespas en zonder echte climax.

Vandaag op TV