TV Krant

Palingdans (2024)


Scherm_afbeelding_2024-06-17_om_16.47.05.png
De ernstig bedreigde paling is een mysterie. In deze documentaire worden drie aspecten van dit bijzondere dier belicht. Het kweken, de geboortegronden en de paling als vruchtbaarheidssymbool.

Europese paling leeft jarenlang in de modderige sloten en kanalen in Europa en trekt dan duizenden kilometers naar de Sargassozee voor de kust van de Verenigde Staten. Daar wordt gepaard, en vervolgens sterven de volwassen dieren en komen de larven via golfstromen terecht in Nederland en omringende landen. In deze documentaire die zich op drie continenten afspeelt, ontdekken we meer over deze bijzondere vis die als ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van de IUCN staat.

Vruchtbaarheidssymbool
In Volendam (waar anders?) volgen we een wetenschapper die in een laboratorium een poging doet het hele kweekproces van palingen te beheersen. Volwassen palingen, met codenamen vol cijfers en letters, worden verdoofd en van hun eieren ontdaan. De eitjes worden bevrucht en tot larven opgekweekt. Maar wat eten die? Dat blijft een raadsel. Een ander groot vraagteken is de precieze plek waar palingen paren. Vanaf het eiland Bermuda volgen we een expeditieschip dat die locatie probeert te achterhalen. Zoeken naar een speld in een hooiberg lijkt makkelijker. Toch scheppen de deelnemers pollepels zeewater uit bakken en zoeken ze nauwgezet naar jonge aaltjes en… de heilige graal: een eitje. De derde lijn van de documentaire volgt een Japanse palingliefhebber. Hij kijkt onder andere toe hoe een chef-kok een nog levende paling fileert en bezoekt een tempel in Kyoto, waar de vis wordt aanbeden als vruchtbaarheidssymbool. Zo zit de film vol leuke wetenswaardigheden en gepassioneerde mensen. Het mooist blijven echter de scènes met de palingdans, waarin kronkelige lichamen door donker water glijden op fraaie bijpassende muziek.

Vandaag op TV