TV Krant

Widow Clicquot (2024)


widow-clicquot_st_5_jpg_sd-high.jpg
‘Widow Clicquot’ is een geslaagde mix van kostuumdrama, romantiek en biografie. De weduwe (Haley Bennett) moet allerlei tegenslag doorstaan om de wijngaard van haar man voort te zetten.

In Nederland wordt de Veuve Clicquot Bold Woman Award uitgereikt, aan de beste zakenvrouw van het jaar. Dat geeft al aan dat Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin (gespeeld door Hayley Bennett) een bijzondere dame was. Begin negentiende eeuw werd ze al jong weduwe en nam ze de leiding van de wijngaard van haar man over. Dat was nog niet zo eenvoudig. De oogst was de eerste jaren slecht, door de oorlogen van Napoleon was er een handelscordon en het was illegaal voor een vrouw om een bedrijf te leiden. Maar zoals ze in een scène zegt: “Wijnranken moeten het moeilijk hebben, zodat ze goed wortelen.” En tegenslag blijkt ook haar goed te doen. Door het verkopen van de huisraad om geld bij elkaar te sprokkelen, het ontwikkelen van een methode om troebele champagne helder te krijgen en slimme handelsmissies met Rusland, floreert haar wijngaard.

Gearrangeerd huwelijk
‘Widow Clicquot’ laat twee tijden door elkaar lopen. Uiteraard de tijd na de plotse dood van François Clicquot, met alle verdriet en zakelijke beslommeringen die volgen. Daar tussendoor zitten korte scènes over het echtpaar. Het huwelijk was gearrangeerd door hun rijke families, maar er bloeide een liefdevolle relatie op. Al barst de excentrieke François steeds vaker uit in tirades, omdat hij een mentale ziekte heeft. Bennett laat knap zien dat Barbe-Nicole soms schrikt van haar man en tegelijkertijd van hem houdt. Daarom zet ze later met zo veel passie zijn werk voort. Bennett speelde eerder Roxanne, de grote liefde van Cyrano in de gelijknamige film uit 2021. Hier staat ze nog meer op de voorgrond en laat ze vooral haar ogen spreken. Goede wijn behoeft geen krans, maar Bennett mag hier best een prijs voor krijgen. En anders op zijn minst een flesje champagne. Proost!.

Vandaag op TV