TV Krant

Beetlejuice Beetlejuice (2024)


Scherm_afbeelding_2024-08-30_om_13.47.26.png
In 1988 maakte Tim Burton de zwarte komedie ‘Beetlejuice,’ met Michael Keaton in de rol van kwelgeest. Het werd een cultsucces. 36 jaar later zijn de regisseur en de acteur terug voor het vervolg ‘Beetlejuice Beetlejuice’.

In de originele film werd Beetlejuice vanuit het hiernamaals opgeroepen door de geesten van een overleden stel. Dit stel had een hekel aan de nieuwe bewoners van hun huis en huurden Beetlejuice in om het gezin te verjagen. 36 jaar later keert de dochter van de familie, Lydia (Winona Ryder, l.), samen met haar dochter terug naar het huis. Als deze Astrid (Jenna Ortega, r.) op zolder het portaal naar het hiernamaals vindt, roept ze per ongeluk Beetlejuice (Michael Keaton, m.) op. Op zijn eigen unieke manier zet hij de boel weer op stelten.

Afwachtend
Na ‘Beetlejuice’ (1988) werkten regisseur Burton en acteur Keaton een jaar later samen aan ‘Batman’ en de vervolgfilm ‘Batman returns’ (1992). Maar ze hebben lang getwijfeld of er een vervolg op hun eerste gezamenlijke film moest komen. “Ik was afwachtend en voorzichtig, net als Tim”, vertelt Michael Keaton. “Jarenlang dachten we: als we ‘Beetlejuice 2’ niet minstens fantastisch kunnen maken, moeten we er niet eens aan beginnen.”

Uitgediept
Toen er eenmaal een goed verhaal op tafel lag, durfden ze het aan. Een goede gok, bleek. “In het script stonden dingen die ik totaal niet zag aankomen, op een goede manier. De personages zijn meer uitgediept, zodat de kijker echt met ze kan meeleven. De originele film was grappig en zat vol interessante visuele vondsten. Dit vervolg heeft dat ook, maar er is op alle fronten een schepje bovenop gedaan.” Mocht het grote publiek de rolprent links laten liggen, dan kan ‘Beetlejuice Beetlejuice’ tenminste op één fan rekenen: Michael Keaton zelf. “Ik ben onbeschaamd trots en verliefd op deze film.”

Vandaag op TV