TV Krant

Het boek van alle dingen (2024)


Scherm_afbeelding_2024-10-08_om_09.45.30.png
'Het boek van alle dingen’ is een knappe verfilming van het boek van Guus Kuijer. De negenjarige Thomas ontsnapt via zijn verbeeldingskracht aan de harde realiteit van zijn strenggelovige gezin.

"Verlos ons van de zondagen”, zegt Thomas (Brandon Coene, l.) per ongeluk hardop in de kerk. Hij had “Verlos ons zondaren” moeten zeggen. Zijn strenggelovige vader (Daan Schuurmans, r.) straft hem met een groot aantal stevige tikken met een houten roer-lepel. Op zijn blote billen. Dat is nog niet eens wat Thomas het ergst vindt; zijn vader slaat ook zijn moeder. Thomas vlucht in een boek dat hij schrijft, een boek over alle dingen. Over de vissen die hem volgen in het kanaal. Over het buurmeisje met haar kunstbeen, over de wonderlijke buurvrouw die heks genoemd wordt en over Jezus die uit een schilderij stapt en Thomas terzijde staat.

Bijbelse plagen
‘Het boek van alle dingen’ zweeft tussen familiefilm en volwassenen drama. De film is aan de ene kant fantasierijk, met Thomas die hoopt dat hij via de plagen van Mozes uit de Bijbel zijn vader kan bekeren door ranja in het aquarium te gieten. In Egypte werden de rivieren immers ook als bloed? Of anders zijn duizenden kikkers misschien een oplossing? Tegelijkertijd is Schuurmans als autoritaire en hardhandige vader juist realistisch en eng. Toch bidt vader na een uitbarsting zelf ook om vergiffenis. Dat maakt hem menselijk en onmenselijk tegelijk. Schuurmans speelt dat erg knap.

Vandaag op TV