TV Krant

Waarom Wettelen? (2024)


waarom_wettelen_still_2_kopie.jpg
Het regiedebuut van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst ‘Waarom Wettelen’ is een film met een lach, een traan en absurdisme. Enkele rouwenden begeleiden een lijkwagen naar het plaatsje Wettelen. Onderweg zijn er kamelen, frikandellen en wordt de auto afgekeurd.

Dimitri Verhulst is de schrijver van boeken als ‘De laatkomer’ en het verfilmde ‘De helaasheid der dingen’. Hij schreef ook het script van deze film. Het heeft dezelfde mengeling van melancholiek, absurdisme en rauwe humor. Dat begint al met een immens groot gat op een begraafplaats en de ladder waarmee de pastoor op laarzen bij de kist op de bodem kan komen. Het is de kist van Christine en net voor- dat de aanwezigen afscheid nemen, vertelt de notaris dat Christine in Wettelen begraven wilde worden. Niemand kent de plaats, behalve de chauffeur van de lijkwagen. Een bonte groep besluit de lijkwagen te begeleiden. Onderweg gebeuren de meest vreemde dingen.

Kakafonie van gekte
‘Waarom Wettelen’ is een kakafonie van gekte. Van een manisch ‘tettenlied’ op een bruiloft waar de gasten stapels frikandellen verorberen, tot een failliet circus waar de overgebleven clown het huilen nader staat dan het lachen. Hij geeft zijn gasten tijger te eten. Hij kan het toch niet allemaal alleen opeten en zijn koelkast zit vol olifant… Het is heerlijk vreemd en absurd, met enkele flauwe grappen over in je broek poe- pen, maar veel meer grappige observaties, bijzondere quotes en filmische beelden. Op andere momenten is de film juist lief en emotioneel. Zoals in de scène waarin weduwnaar Bas (Peter Van den Begin) naast de kist met zijn vrouw slaapt en over het hout aait.

Vandaag op TV