TV Krant

Hokwerda's kind (2024)


hokwerda.jpg
Langeafstandszwemster Lin duikt in een destructieve relatie met onderwaterlasser Henri, in deze pakkende verfilming van de roman ‘Hokwerda’s kind’.

Prrofessioneel zwemster Lin (Sanne Samina Hanssen) is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ze besluit als lange- afstandszwemmer Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland over te zwemmen. Haar strakke trainingsregime wordt in de war gegooid als ze als een blok valt voor onderwaterlasser Henri (Kevin Janssens). Ze herkennen in elkaar een hang naar gevaar, en storten zich in een heftige relatie die zich kenmerkt door fysieke en geestelijke gevechten.

Inzoomen
Regisseur en scenarioschrijver Boudewijn Koole stript diverse zijpaden van de roman ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en focust zich voornamelijk op de relatie tussen Lin en Henri. Koole heeft met de jeugdfilm ‘Kauwboy’ en de boekverfilming ‘Beyond sleep’ laten zien dat hij emoties prima naar beeld kan vertalen. En dat doet hij nu weer. Vaak door in te zoomen op handen, ogen en monden, die een bepaald gevoel verraden.

Fenomenaal
Het personage Lin is nogal rebels. Ze zoekt het gevaar graag op, of het nu in haar relaties met foute mannen is, of in haar risicovolle tak van zwemmen, urenlang tussen de woeste golven. Voor de kijker kan een personage met zo’n extreem karakter afstotend werken. Dankzij Sanne Samina Hanssen gebeurt dit echter niet. De actrice is fenomenaal als Lin. Ze weet ervoor te zorgen dat je haar wilt blijven volgen, zelfs bij rationeel minder verstandige keuzen. Ze speelt Lin niet, ze is het, en hierdoor overtuigt Hanssen volledig in al haar momenten, van zwemscènes tot seksscènes.

Fysiek
Er gebeurt visueel niet veel in Hokwerda’s kind’. Tegelijkertijd gebeurt er echter zoveel in het hoofd van Lin dat je gebiologeerd blijft kijken. Puur door haar fysiek vertelt ze een heel verhaal. ‘Hokwerda’s kind’ is een fascinerende film met een fantastische hoofdrolspeelster.

Vandaag op TV