TV Krant

The outrun (2024)


the-outrun_st_2_jpg_sd-high.jpg
Na een verblijf in een afkickkliniek in Londen, keert Rona (Saoirse Ronan) terug naar het eiland waar ze is opgegroeid. Daar vecht ze met haar innerlijke demonen. Zal ze die overwinnen?

De Britse journaliste Amy Liptrot bracht in 2016 ‘The outrun’ (in het Nederlands: ‘De uitweer’) uit; een biografisch boek over haar verslaving en de weg naar herstel op het eilandje Papa Westray, door de bewoners Papay genoemd, onderdeel van de Schotse eilandengroep Orkney. Hier is ook gefilmd, net als in het bruisende maar duistere uitgaansleven van Londen, waar Amy (in de film Rona, gespeeld door Saoirse Ronan) haar wilde jaren meemaakte.

Meerwaarde
Het feit dat ‘The outrun’ is gebaseerd op de werkelijkheid geeft het natuurlijk meerwaarde. Toch knaagt het dat het ver- haal nogal voorspelbaar is. Het begint (uiteraard) met een volkomen uit de hand gelopen drankfestijn, waarna Rona beseft dat er iets moet gebeuren. Ze besluit naar de AA te gaan, waar ze na voorzichtige stappen in de goede richting haar te verwachten terugval heeft. Maar Rona zet – verrassing! – moedig door, gesteund door haar moeder en vrienden.

Symboliek
Regisseur Nora Fingscheidt heeft de neiging om de symboliek er nogal dik bovenop te leggen. Rona’s vlucht in drank en feesten is om haar onveilige jeugd te vergeten, met een bipolaire vader die elk moment extreem enthousiast of agressief kon worden. Met drank op wordt Rona ook extreem enthousiast of agressief. De vergelijking met haar vader is allesbehalve subtiel, waardoor deze scènes niet zo sterk overkomen.

Topactrice
Het grote pluspunt is dat Rona wordt vertolkt door Saoirse Ronan. Deze dertigjarige top-actrice heeft al vier Oscarnominaties op zak, waarvan ze de eerste kreeg toen ze veertien was (voor ‘Atonement’). Ook in ‘The outrun’ schittert ze: naturel, wars van theatrale maniertjes, zet Ronan de getroebleerde jonge vrouw neer.

Vandaag op TV