TV Krant

Radiograph of a family (2021)


2rg.jpg
Deze documentaire mengt op originele wijze de Iraanse geschiedenis van de afgelopen halve eeuw met de persoonlijke geschiedenis van de ouders van de filmmaakster, met gebruik van veel archiefmateriaal.

Bepalend voor de recente geschiedenis van Iran is de Islamitische Revolutie van 1979, waarin de westerse sjah werd afgezet en ayatollah Khomeini en zijn religieuze aanhangers het land omvormden tot een streng-orthodoxe natie. Regisseuse Firouzeh Khosrovani koos voor deze persoonlijke vertelling een strak gestileerde vorm, waarin de geschiedenis tot leven komt aan de hand van oude familiefoto’s, videofilmpjes, voice-overs en een verstilde blik op de woonkamer in haar ouderlijk huis, dat door de jaren heen subtiele wijzigingen ondergaat. Het verhaal start in de jaren zestig, wanneer haar toekomstige moeder Tayi als tiener trouwt met een foto van haar vader in wording Hossein. Met een foto, want de man in kwestie kan zelf niet bij de bruiloft aanwezig zijn. Hij bevindt zich op dat moment in Zwitserland, waar hij radiologie studeert.

IDFA Awards
Eenmaal getrouwd komt Tayi over naar Genève, om voor het eerst haar echtgenoot in levenden lijve te ontmoeten. Ze geneert zich als vrome moslima in deze mondaine plaats, maar Hossein geeft zich met plezier over aan de geneugten van het westen, inclusief drank. Al snel is Tayi zwanger en dan wordt Firouzeh geboren. Na een skiongeluk overtuigt Tayi haar man ervan om terug te keren naar Iran. Wanneer Firouzeh zelf een tiener is, vindt de revolutie plaats. Waar eerder haar seculiere vader de zaken in het huwelijk bepaalde, was het nu de vroomheid van Tayi die haar de overhand gaf. Ze had immers de hele overheid achter zich. Firouzeh bevindt zich als kind tussen twee uiteendrijvende werelden en wordt uiteindelijk gedwongen een kant te kiezen. Deze wat trage en statische documentaire is subtiel en messcherp. De film won vorig jaar twee IDFA Awards, waaronder die voor Beste Lange Documentaire.

Vandaag op TV