TV Krant

The apprentice (2024)


the-apprentice_ps_1_jpg_sd-high_copyright-apprentic.jpg
Twee weken voor de verkiezingen in de Verenigde Staten verschijnt deze biografische speelfilm over presidentskandidaat Donald Trump en diens grote leermeester Roy Cohn.

Het karakter van zakenman en politicus Donald Trump valt goed samen te vatten met de termen zelfingenomen, verbaal agressief, leugenachtig en ambitieus. Hoe hij zich heeft ontwikkeld tot de man die hij nu is wordt (deels) uit de doe- ken gedaan in ‘The apprentice’. Deze titel werd door Trump zelf eerder al gebruikt in zijn televisieshow, waarin hij jonge zakenlieden als leerling onder zijn hoede nam. In deze film is Trump zelf de leerling. Begin jaren zeventig werkt hij als twintiger bij het vastgoedbedrijf van zijn dominante vader Fred (Martin Donovan), maar Donald (Sebastian Stan, o.) wil meer. Een ontmoeting met de bikkelharde, ultrarechtse advocaat Roy Cohn (Jeremy Strong) in een New Yorkse zakenclub leidt tot een profijtelijke vriendschap. Cohn leert hem zijn drie gouden regels, waarvan de eerste is: ‘Altijd aanvallen’.

Onzekere jongeman
Cohn was de aanklager die in 1953 Julius en Ethel Rosenberg vanwege spionage naar de elektrische stoel stuurde, en communistenjager senator Joseph McCarthy bijstond. Hij geeft Trump mee als levensles dat je over lijken moet gaan om je doel te bereiken. Hij helpt zijn jonge pupil om op dubieuze wijze een rechtszaak te winnen en maakt de weg vrij voor een lucratief bouwproject. Trump profiteert en rijst zakelijk naar grote hoogte, en ook privé, als hij met veel dikdoenerij met fotomodel Ivana (Maria Bakalova) trouwt. De Iraans-Deense regisseur Abbasi (‘Gräns’, ‘Holy spider’) laat Trump hier transformeren van onzekere jongeman tot meedogenloze bullterriër, met dank aan goed spel van Sebastian Stan. De show wordt echter gestolen door de fenomenale aanwezigheid van Jeremy Strong (‘Succession’) als de harteloze, hypocriete Cohn.

Vandaag op TV